Prepararea unui săpun ia timp, însă este facilă. Cel mai bun aspect este că știți exact ce ingrediente conține! Astfel, persoanele predispuse la alergii pot evita alergenii, iar iubitorii de produse naturale pot, în sfârșit, evita conservanții. Cum se prepară un săpun? Cum să-i oferiți parfumul și culoarea dorite și ce ingrediente să adăugați? Și, în cele din urmă, cum se păstrează acest tip de săpun? Descoperiți rețeta mea de săpun DIY.
Cum se prepară un săpun?
Ingrediente:
- 200 g de ulei de palmier,
- 185 g de apă demineralizată sau distilată,
- 100 g de ulei de rapiță,
- 100 g de ulei de floarea-soarelui,
- 100 g de ulei de măsline,
- 70 g de sodă caustică,
- 50 g de ulei de ricin.
Puteți achiziționa aceste produse din magazine online cu produse semipreparate, chimice sau horticole.
Veți avea nevoie de:
- mănuși de protecție/ din latex,
- șorț,
- o oală mare,
- forme, preferabil de unică folosință (pentru a le putea arunca dacă sunt distruse),
- cântar de bucătărie,
- ochelari de protecție sau ochelari mari de soare,
- termometru de bucătărie,
- pătură/ prosop,
- folie alimentară,
- mixer,
- borcan,
- lingură de lemn.
Săpun DIY pas cu pas
- Prepar și măsor toate ingredientele. Decantez apa într-un borcan mare, uleiurile în pahare separate sau alte recipiente. Torn uleiul de palmier în oală și încălzesc uleiul la foc mic până când se topește.
- Adaug uleiul de rapiță, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de ricin și uleiul de măsline peste uleiul de palmier topit. Amestec încet ingredientele în oală – temperatura trebuie să ajungă la 50 de grade Celsius.
- Pregătesc amestecul de apă și sodă caustică. Deorece aceasta este o substanță caustică, trebuie să fiți foarte atente. Pentru siguranță, îmi pun mănuși, șorț și ochelari, pe care le port până la finalizarea procesului. 😉 Adaug ușor soda în borcan și amestec cu lingura de lemn până amestecul devine aproape transparent.
- Torn preparatul în amestecul de ulei și amestec toate ingredientele. De această dată, temperatura ambelor lichide trebuie să fie de 50 de grade Celsius.
- Amestec încet timp de 15-30 de minute. După acest interval de timp, amestecul ar trebui să aibă consistența noroiului dens.
- Torn amestecul în forme. Plasez folia peste forme, le înfășor într-o pătură și le las să se așeze timp de o zi.
- După această perioadă, îndepărtez săpunul din forme. Le tai cu un cuțit fierbinte, lat, dar nu este neapărat necesar. Înfășor produsele în prosop de hârtie și pe pun de-o parte într-un loc cald, timp de 4 săptămâni. După această perioadă, săpunul este gata de folosit. Această perioadă de timp este importantă deaorece săpunul încetează să mai fie caustic doar după 4 săptămâni. Acest efect este cauzat de hidroxidul de sodiu. Până este gata, atingeți săpunul cu mănușile și nu-l lăsați la îndemâna copiilor și animalelor.
Săpun DIY: parfum, culoare și condimente
Alegerea condimentelor depinde doar de voi și de preferințele voastre. Puteți alege în funcție de gust sau proprietăți. Astfel, săpunul va căpăta un miros și un aspect interesant. Pentru a obține o anumită culoare, adăugați ardei dulce (roșu) sau curcuma (galben) înainte de a turna preparatul în forme. Pentru un parfum plăcut, adăugați câteva picături de vanilie, două vârfuri de scorțișoară sau ceai. De obicei, adaug petale, fulgi de migdale sau fructe uscate. Odată ce se solidifică, puteți da săpunului forma dorită sau grava orice modele sau litere.
Cum se păstrează un săpun DIY?
Eu le păstrez în săpunieră sau într-o folie din plsatic, într-un loc intunecat și rece, ferit de căldură. Dacă le stocați în mod adecvat, le veți putea folosi aproximativ un an. În caz contrar, își vor pierde rapid forma și proprietățile.
Ați preparat vreodată un săpun? Dacă da, ce rețetă aveți?
Lasă un răspuns